U konaku na Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju večeras je otvoreno svih 25 ponuda koje su pristigle na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone ovog kompleksa, te ocijenjeno da je konkurs uspio jer je veliki broj kvalitetnih ideja.

ponude za crkvinu

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je predsjednik žirija koga još čine iguman manastira Tvrdoš otac Sava, eminentni profesori sa Beogradskog arhitektonskog fakulteta, predstavnici grada Trebinja, Odjeljenja za urbanizam, te režiser Emir Kusturica, koji će sutra stići u Trebinje.

U žiriju su i ktitor Hercegovačke Gračanice iz Amerike Branko Tupanjac, te Predrag Ristić iz Beograda, koji su putem video-linka pratili otvaranje ponuda.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, koji je i član žirija, kaže da se na osnovu prvih pregleda može reći da je riječ o radovima sa različitim konceptima, da su autori imali svoju viziju i veoma dobre prijedloge za uređenje cijelog kompleksa Hecegovačke Gračanice.

Đokić kaže da će žiri u roku od tri dana izabrati najbolje radove čija rješenja će biti realizovana, a od investitora - Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, koja je raspisala konkurs, zavisiće da li će u obzir uzeti samo jednu ponudu ili će to biti kombinacija nekoliko najboljih.

"Riječ je o međunarodnom konkursu, a ideja je da se urbanistički i arhitektonski riješi cijeli prostor na kome je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene", kaže Đokić.

Žiri je najavio da će sutra vrednovati radove, odnosno vršiti eliminaciju, a u subotu, 18. aprila, izabrati najbolje ponude.

Ranije je najavljeno da proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica planira da kompleks Hercegovačke Gračanice pretvori u novu Svetu Goru, a da Trebinje, kako je rekao, postane jedinstven grad u svijetu.

Na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležajeva, restoranom, zatvorenim bazenom, saunom i spa-centrom, hostela sa 120 ležajeva, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.
Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posjetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.

U konkursu je preporučeno da građevine budu u duhu mediteranske i hercegovačke arhitekture, ali i u skladu sa modernim arhitektonskim izrazom, sa jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine, uz upotrebu tradicionalnih materijala kao što su kamen i drvo.

S obzirom na istaknutu poziciju Crkvine, od projektanata je zahtijevano da posebnu pažnju posvete opštem vizuelnom i estetskom utisku, "silueti cijelog kompleksa, odnosno budućim vizurama i načinima sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija iz grada i oko njega", ali i "vizurama i pogledima sa kompleksa prema gradu".

Najbolja rješenja biće nagrađena sa po 9.000 KM za prvo, 5.000 KM za drugo , 3.000 KM za treće mjesto, te dva otkupa sa 1.500 KM.