Opština Ljubinje je jedina u RS koja nema autobusku vezu ni sa jednim susjednim mjestom, osim sa gradom Trebinjem, ali se i ova redovna linija održava isključivo zahvaljujući Trebinju.

ljubinje

"Godinama vozimo na relaciji Trebinje - Ljubinje, a linija je isplativa samo zbog subvencija koje, i pored dogovora da Trebinje daje 1.000 KM mjesečno, a Ljubinje 500 KM, ljubinjska opština ne izdvaja dvije i po godine", kažu u "Pelimku", prevozničkom preduzeću koje održava liniju.

Istovremeno, Ljubinje nema redovnu liniju ni prema susjednom Stocu, od kojeg je udaljeno samo dvadesetak kilometara, jer se nisu uspjeli dogovoriti sa stolačkim prevoznicima. Sa Banjalukom, i pored velike potrebe ljubinjskih studenata i bolesnika koji se tamo liječe, postoje dvije linije ponedjeljkom i srijedom, ali i njima je Ljubinje samo usputna stanica.

Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje, međutim, ovo ne smatra velikim problemom, jer, kako kaže, svi Ljubinjci imaju privatne automobile i autobusi im ne trebaju.

Tvrdi da za Stolac nema linije, jer je neisplativa zbog malog broja zainteresovanih putnika, pa nema ni zainteresovanih autoprevoznika koji bi vozili, ali je, kako dodaje, i sa Trebinjem ista stvar.

"Nemamo nego po dva do tri putnika iz Ljubinja na toj relaciji i ne isplati nam se plaćati subvencije od 500 KM, jer su se nakon te odluke bunili i drugi mali privrednici zašto oni ne dobijaju subvencije", kaže Budinčić.

Njegov protivkandidat za načelnika opštine na prošlim izborima Gojko Lečić smatra da je Vlada RS imala i vremena i novca za rješavanje i tog i drugih problema u Ljubinju, ali da Budinčić ne želi saradnju sa Vladom.

"Ako je istina da toliko vremena nisu plaćene subvencije 'Pelimku', onda Ljubinje zaista tone u potpunu izolaciju, u kojoj Budinčić najavljuje povezivanje sa Crnom Gorom, sa kojom nemamo dodirnih tačaka, osim možda podzemnim ili nadzemnim vezama, a istovremeno prekida putne komunikacije koje smo odavno imali", tvrdi Lečić.

On smatra sramotnom činjenicu da Ljubinje uopšte nema autobusku liniju sa susjednim Stocem, a kamoli sa Banjalukom.

Stanovnici Ljubinja muče i muku sa izmještanjem autobuskog stajališta iz centra na mjesto izvan grada, kod Duvanske stanice, gdje bi, navodno, trebalo da bude autobuska stanica, koja niti je sagrađena, niti u nju ima ko da svraća.