Centralni događaj ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" pod nazivom "Svetla zemlja Dučićeva" večeras je priređen u pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture, uz bogat kulturni program. duciceve veceri poezije trebinje 2015 svetla zemlja duciceva

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je, pozdravljajući goste iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva, istakao da vrijeme pokazuje da „Dučićeve večeri poezije“ nemaju problem usiljenosti i monotonije iako uvijek govore o istoj temi - pjesmi i pjesnicima.

„Nemaju taj problem zato što nam je Dučić iz godine u godinu sve potrebniji. Što od njega dobijamo više odgovora to smo sposobniji da postavimo više novih pitanja", rekao je Vučurević i dodao da okupljajući svake godine Dučićevu pjesničku sabraću i sljedbenike Trebinje jača i svoju umnu snagu.

On je istakao da sve ono što se desi na trebinjskoj Dučićevoj sceni već unaprijed ima posebnu težinu i trajno značenje, pozdravljajući vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.
On je naglasio da, kao ni prošlih godina, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture "Dučićeve večeri poezije" nisu stavili u kalendar dešavanja.

U bogatom programu učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda – Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, te prvakinja beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

duciceve veceri poezije trebinje 2015 svetla zemlja duciceva Sutra, 6. aprila u 17.00 časova, u Gimnaziji „Jovan Dučić“ biće priređen tradicionalni susret pjesnika sa učenicima srednjih škola, dok će od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba skulptura i slika Stevana Kijca.

Program se nastavlja u 19.00  časova u Galeriji Kulturnog centra, gdje će biti priređena promocija knjige „Plave legende Jovana Dučića“, čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnja manifestacija se završava programom pod nazivom „Na Dučićevom putu“, gdje će stihove kazivati pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Dragan Hamović, Gojko Đogo, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević, Novica Telebak i Stojan Janković.