Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u ovoj godini prijavljeno je pet osoba sa Lajmskom bolešću, koju izaziva ubod krpelja, rečeno je Srni u ovoj instituciji.

krpelj

Institutu je prošle godine prijavljena 141 osoba sa simptomima ove bolesti.

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić kaže da se i ove godine očekuje uobičajena brojnost krpelja, te da treba djelovati preventivno, odnosno domaće životinje i kućne ljubimce adekvatno zaštititi sredstvima koja odbijaju ove insekte, čime se smanjuje rizik od pojave krpeljima prenosivih bolesti.

"U Institut sa terena nisu stizali neuobičajeni zahtjevi i prijave bolesti koje se prenose krpeljima na životinje, tako da na osnovu ovoga nismo u mogućnosti dati potvrdu da li je ova godina sa aspekta procjene rizika od vektorskih bolesti više ili manje opterećena mogućim pojavama bolesti", rekao je Nedić.

Prema njegovim riječima, babezioza, anaplazmoza, erlihioza, Lajmska bolest, rikecioze, kao bolesti koje se prenose krpeljima do sada nisu značajno ugrožavale zdravlje životinja, jer je stopa njihove incidence i prevalence bila niska.

Nedić kaže da programa aktivnog nadzora nad vrstama i brojnosti krpelja na široj teritoriji Republike Srpske do sada nije bilo.

"Ipak, u jednom istraživanju 2011. godine na teritoriji grada Banjaluka utvrđeno je da je prevalenca zaraženih krpelja u odnosu na broj pregledanih bila 37,2 odsto na prisustvo uzročnika Lajmske bolesti", rekao je Nedić.

Veterinarski institut Republike Srpske od ove godine učestvuje u međunarodnom projektu "Medi leb sekjur", koji u višegodišnjem istraživanju ima za cilj prepoznavanje prisustva i način kontrole različitih insekata vektora bolesti, bilo da su one vezane za krpelje, kulikoide ili komarce.