Tradicionalna manifestacija "Dučićeve večeri poezije" biće održana 5. i 6. aprila, a ovogodišnji naučni skup, koji se organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, biće posvećen akademiku Milosavu Tešiću, Dučićevom laureatu.

duciceve veceri poezije trebinje 2013

Manifestacija počinje Svetom arhijerejskom liturgijom i pomenom Jovanu Dučiću u nedjelju u 9.00 časova u Hercegovačkoj Gračanici, čime će se ujedno obilježiti i slava hrama posvećenog Presvetoj Bogorodici.

Istog dana sa početkom u 13.00 sati u velikoj sali Skupštine grada poznavaoci Tešićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku “Stih, metar i smisao poezije Milosava Tešića”, koje će biti nastavljene u ponedjeljak u 10.00 časova.

U Galeriji Kulturnog centra, u nedjelju sa početkom u 18.00 časova, biće otvorena izložba slika Atanasija Popovića, dok će sat vremena poslije biti upriličeno predstavljanje “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije je u nedjelju u 20.00 časova pod nazivom "Svetla zemlja Dučićeva". U bogatom programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta iz Beograda - Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, te prvakinja beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.
U ponedjeljak, 6. aprila u 17.00 časova, u Gimnaziji "Jovan Dučić" biće priređen tradicionalni susret pjesnika sa učenicima srednjih škola, dok će od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba skulptura i slika Stevana Kijca.

Program se nastavlja u 19.00  časova u Galeriji Kulturnog centra, gdje će biti priređena promocija knjige "Plave legende Jovana Dučića", čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnja manifestacija se završava programom pod nazivom "Na Dučićevom putu", gdje će stihove kazivati pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Dragan Hamović, Gojko Đogo, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević, Novica Telebak i Stojan Janković.