Bolnica Trebinje nije prekinula usluge sterilizacije za Dom zdravlja iako ta zdravstvena ustanova već mjesecima opstruiše potpisivanje ugovora za plaćanje troškova samo potrošnog materijala, potvrdila je Srni direktor Bolnice Zdravka Vreća.

opsta-bolnica-trebinje

Vreća je demantovala navode zaposlenih u Domu zdravlja da je Bolnica odbila da steriliše gaze, navodeći da je Dom zdravlja obavezan da pokrije troškove za sterilizaciju instrumenata i materijala što, prema njenim riječima, oni ne žele da urade.

"Postavlja se pitanje ko ugrožava građane, kome su potrebni nastupi u medijima i u koje svrhe se koriste", rekla je Vreća i dodala da su u posljednjih nekoliko mjeseci Bolnica Trebinje i Dom zdravlja Trebinje pokušali da utvrde i regulišu međusobna prava i obaveze.

Vreća je napomenula da je od formiranja ovih ustanova od nekadašnjeg Medicinskog centra Trebinje, Bolnica Trebinje besplatno vršila usluge sterilizacije za Dom zdravlja, ali su nakon sertifikacije ustanove zahtjevi standarda i kontrole sterilizacije mnogo veći i finansijski zahtjevniji.

"Zbog toga je Dom zdravlja obavezan da pokrije troškove za sterilizaciju instrumenata i materijala, što oni ne žele da urade i već mjesecima vrše opstrukciju u potpisivanju ugovora, ali i i uprkos tome usluge sterilizacije nisu prekinute", napomenula je Vreća.

Ona je istakla da troškovi sterilizacije za Dom zdravlja mjesečno iznose oko 300 KM, u što je uračunat samo potrošni materijal, bez troškova rada, a da je sva odgovornost za izvršenu sterilizaciju na osoblju Bolnice.

Vreća napominje da Bolnica Trebinje sve vrijeme vrši i cjelokupno održavanje zajedničkih objekata i infrastukture /kotlovnice, rezervoari, spoljna hidrantna mreža, gromobrani/, kao i održavanje zajedničkog kruga ustanova, ali da je je finansijsko stanje takvo da nisu u situaciji da pokrivaju troškove za Dom zdravlja.

"Normalno je da i oni participiraju manjim procentom, pogotovo jer od grada Trebinja u posljednje dvije godine nismo dobili nijednu marku", rekla je Vreća i poručila da su vrata Bolnice Trebinje uvijek bila i biće otvorena za sve građane kojima je neophodna zdravstvena zaštita.