Osnovana je 1954. godine, i od tada predstavlja jednu od najznačajnijih obrazovno-vaspitno-kulturnih ustanova. Dugogodišnji je ambasador Trebinja kako u Srpskoj i BiH, tako i u regionu i svijetu. Iznjedrila je veliki broj muzičkih kadrova, a ove godine obilježava jubilej od 60 godina uspješnog rada i postojanja. Riječ je o Muzičkoj školi "Trebinje".

direktorica muzicke skole dusanka babic

Na samom početku Muzička škola bila je smještena u zgradi bivšeg Gajreta (zgrada Privredne banke) u kojoj je imala dvije prostorije sa upisanih 90 učenika u tri odsjeka, klavir, vilončelo i violina. Nakon dvije godine Muzička škola je dobila prostorije u Starom gradu, u Mejtefu, gdje ostaje sve do 1968. godine, kada prelazi u Police. Godine 2007. Muzička škola dobija prostorije u okviru bivše kasarne "Vojvoda Luka Vukalović", površine 570 metara kvadratnih. Na jesen 2009. godine sa radom je počela Srednja muzička škola, a u prvoj generaciji upisano je 17 učenika.

Povodom jubileja, donosimo razgovor sa Dušankom Babić, direktorom Muzičke škole "Trebinje".

Koliko je učenika, do sada,  završilo osnovnu Muzičku školu?

- Do sada je oko 1.200 učenika završilo osnovnu Muzičku školu. Zavisi od godine od godine koliko se učenika upisuje. Gledajući monografiju i čitajući, dvije trećine bi završavalo, a jedna trećina bi napustila. U zadnjih desetak godina učenici se rijetko ispisuju. Uporni su, a veća je i zainteresovanost. Roditelji su prepoznali rad i požrtvovanost profesora prema djeci, tako da su naši profesori veoma važan činilac u uspjehu učenika.

U okviru Vaše škole 1963. godine počela je sa radom Gradska muzika?

- U pravu ste. Bilo bi dobro da imamo uslove da otvorimo duvački odsjek, i onda bi se stvorili uslovi da opismenimo mladi kadar za Gradsku muziku, odnosno za formiranje gradskog orkestra. Veliki udio u osnivanju, davne 1963. godine, imala je Muzička škola, samim tim što je u to vrijeme postojao gudački i duvački odsjek, a vodili su ih vojni muzičari koji su djelovali pri garnizonu Vojske Jugoslavije.

Koji smjerovi danas postoje u Vašoj školi?

- U školi ima šest smjerova To su: odsjek za harmoniku, klavir, gitaru, violinu, violončelo i flautu. Odsjek za violončelo postojao je na početku rada osnovne muzičke škole. Međutim, nakon toga dugo vremena nismo imali taj odsjek zbog prostornog i kadrovskog problema, koji, inače, konstantno prate Muzičku školu "Trebinje". Ipak, zadnjih nekoliko godina situacija je drugačija. Imamo dosta naših učenika koji su završili i počeli da rade kod nas. Većina profesora je, sada, iz Republike Srpske i FBiH.

Kakva je saradnja sa muzičkim školama u Republici Srpskoj i regionu?

- Saradnja sa muzičkim školama je dobra i stalno smo u kontaktu. Ljetos je organizovan zajednički koncert sa učenicima muzičke škole iz Hanovera i nadam se da ćemo i u budućnosti imati slične koncerte. Za naš jubilej večeras će nastupiti naši gosti i prijatelji iz Dubrovnika, Nikšića i Banjaluke.

Muzicka skola

Kakva je saradnja sa Dubrovnikom?

- Do rata je bila izvanredna saradnja, i profesorski kadar koji nam je bio potreban, dolazio je često iz Dubrovnika, jer su se rado odazivali na naše pozive. Zadnjih pet-šest godina uspostavili smo ponovo dobru saradnju, tako da su profesori iz Dubrovnika vodili nastavu do prošle godine, kada su naši učenici-studenti završili studije i preuzeli te odsjeke.

Koliko je značajno formiranje hora pri Srednjoj muzičkoj školi?

- To je i te kako značajno. Hor Srednje muzičke škole je imao puno uspjeha na takmičenju u Bijeljini, gdje se okitio zlatnom medaljom na 13. horskom festivalu "Muzičke majske svečanosti", a bio je jedini predstavnik srpskog naroda u Grčkoj, na ovogodišnjem festivalu "Hanioti", gdje su se predstavili učesnici iz 39 zemalja.

Nagrade su primamljive za učenike Muzičke škole, o čemu govore brojna takmičenja i festivali?

- Muzička škola je uvijek išla uzlaznom putanjom. U zavisnosti od generacije do generacije, uvijek smo prisustvovali na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Kako se škola proširila, tako je i broj učenika bio sve veći i veći. Došao je novi mladi kadar koji je pun entuzijazma, jako su vrijedni i pokrenuli su takmičarski muzički duh. Učenici su u posljednjih deset godina osvojili 65 prvih i specijalnih nagrada, 40 drugih i 30 trećih nagrada. To je veliki uspjeh za jednu školu, koja ima, otprilike, od 230 do 240 učenika. Ove godine imamo najveći broj upisanih učenika.

Koncert u čast jubileja

Povodom jubileja od 60 godina postojanja i rada Muzičke škole "Trebinje", u Domu kulture večeras će biti priređen koncert najboljih učenika Muzičke škole, profesora i njihovih gostiju - Muzičke škole "Dara Čokorilo" iz Nikšića, Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke i Umjetničke škole "Luka Sorkočević" iz Dubrovnika.

Posjetioci će moći da uživaju u djelima Majdanca, Felića, Šmitsa, Šuberta, Beria, Vebslera, Foresta, Anželija, Tarega, Bjelinskog, Đulijanija, Mancokija, Dvoržaka, Hačaturjana i Orfa, a čuće se i dječija pjesma iz Švedske, napolitanska pjesma, narodna pjesma sa Jamajke, ruska narodna pjesma, a koncert će se završiti sa Karmina burana "Ofortuna" Ist., u izvođenju Hora Srednje muzičke škole "Trebinje".