Tokom protekla dva dana, svečano i uz prisustvo predstavnika medija, obilježena je 120. godišnjica postojanja Carskog vinograda Ušće, koji se nalazi 10 km od Trebinja na ušću dvije rijeke, Trebišnjice i Sušice. Upravo ove vinograde je, krajem XIX vijeka, Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijima za žilavku pa je daleke 1894. godine počela proizvodnja eksluzivnog vina koje je otpremano na carski dvor u Beču.

carski vinograd usce Carski vinogradi Podrum "Vukoje"

Obnavljanjem ovih vinograda i prvom berbom 2007. godine „Podrumi Vukoje“ su skinuli prašinu sa carske žilavke i time je učinili dostpunom svakom istinskom ljubitelju vina. Vinogradi u Zasad polju su podignuti uz samo korito rijeke Trebišnjice, na samom ulazu u Trebinje i na površini od 25 hektara zasađene su sorte vranac, žilavka, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, syrah, muskat i merlot.

„Podrumi Vukoje 1982“ se već četvrtu deceniju bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Stručnjaci, uz pomoć moderne tehnologije vinarije, su zaslužni za preko 80 zlatnih medalja na svjetskim smotrama vina i činjenici da su „Podrumi Vukoje“ postali predvodnik modernog talasa vinarstva u ovom dijelu Evrope. „Podrumi Vukoje 1982“ su proglašeni najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi, a razlog za to su zlatne medalje za vina na najvećim svjetskim smotrama (Brisel, Pariz, Beč, Bergamo, Prag, Milano) i jedina su vinarija u našoj zemlji koja se nalazi na Svjetskoj vinskoj karti u Bordou. Najviše nagrađivana vina su Hercegovačka žilavka, Hercegovački vranac, Vranac rezerva, Tribunia chardonnay, Tribunia cabernet sauvignon, a naravno najznačajnije nagrade su došle i za najekskluzivnije vino u našoj zemlji a to je Carsko vino Vukoje. Hercegovački Vranac Vukoje je uvršten u „vinsku bibliju“ „Wine & Grape“ kao jedini iz BiH.

Radovan Vukoje, kreator najnagrađivanijih vina u regionu JIE, pokrenuo je poslovno-tehhničku saradnju sa najboljim vinarijama Toskane, a slobodno možemo reći i svijeta, kako bi još više unaprijedili vinarstvo i vinogradarstvo u Hercegovini. Obavljeno je niz susreta sa vodećim ljudima CHIANTI regiona, među kojima su najistaknutiji: agronom i direktor vinarije TENUTA ORNELLAIA (najznačajnije vino nosi ime ORNELLAIA) Leonardo Raspini, u čiju su istoriju su uključene najpoznatije vinarske familije Antinori, Frescobaldi, Mondavi; legenda toskanskog vinarstva vlasnik vinarije FÉLSINA (najznačajnije vino nosi ime FONTALLORO) Giuseppe Mazzocolin, koji pored četrdesetogodišnjeg iskustva u proizvodnji vrhunskih vina proizvodi i jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu i mlađe snage enolog Valentina Coleschi iz CAPANNELLE (najznačajnije vino nosi ime 50&50) koja je u vlasništvu Jamesa Sherwooda, suvlasnika čuvenog lanca hotela Orient Express.

Pred kraj 2014., sa velikim planovima za narednu godinu, „Podrumi Vukoje 1982“ su ugostili predstavnike bh. medija i pokazali na licu mjesta kako nastaju vina vrhunskog kvaliteta u srcu Hercegovine uz organizovanje posjete Carskim vinogradima Ušće i podruma koji se nalaze 8 metara pod zemljom. Enogastronomska ekspedicija je nastavljena „na krovu Trebinja“ u jedinstvenoj Vinskoj galeriji koja se nalazi na vrhu vinarije. Vinska galerija je objekat višenamjenskog tipa sa restoranom, vinotekom, tapas barom i dva lounge bara, a za kuhinjsku čaroliju je zadužen Vladan Simić, najbolji regionalni chef.