Nevrijeme praćeno jakom kišom izazvalo je protekle noći velike probleme u Nevesinju, Gacku i Berkovićima.

kisa

U Nevesinju je, po meteorološkim podacima, palo čak 120 litara kiše po metru kvadratnom što je rekordna količina padavina.

Dosadašnji rekord bio je vezan za 28. novembra 2012., kada je u Nevesinju za 24 sata palo 106 litara kiše po metru kvadratnom.

Vrijeme se u jutarnjim satima smirilo, ali meteorolozi za danas najavljuju nove padavine.

U Elektro Nevesinju jutros je prijavljen veći broj kvarova na niskonaponskoj i visokonaponskoj mreži, javili su mediji u Hercegovini.

Bez struje su jutros potrošači povezani na izvode Kifino Selo i Drežanj. Radnici Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

Najkišnija godina u Nevesinju bila je 2010. kada je palo 3.118 litara vodenog taloga.

Samo u novembru te godine palo je 671 litara, što je uzrokovalo najveće poplave u posljednjih 70 godina.

U Gacku je također protekle noći bilo nevrijeme s kišom.

Nevrijeme je izazvalo i prekid na magistralnom putu Gacko-Foča na kome se nešto poslije jedan sat, nakon ponoći, između dva tunela na prevoju Čemerno, obrušilo oko 150 kubika čvrstog materijala.

Ekipe Hercegovinaputeva su intervenisale, pa je saobraćaj poslije nekoliko sati normalizovan.

Snabdijevanje električnom energijom je uglavnom redovno, a nevrijeme nije izazvalo ozbiljnija oštećenja na elektro-mreži.

Bez struje je nekoliko sela u planinskom dijelu opštine, a radnici Elektro-Gacka su na terenu i očekuje se da će stanje ubrzo biti normalizovano.

U protekla 24 sata u Gacku je palo 177 litara kiše, a iz lokalne zajednice apeluju na građane da prokuhavaju vodu za piće.

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom zahvatilo je sinoć opštinu Berkovići i pričinilo veliku štetu na putevima.

Rijeka Opačica u toku noći izlila se iz korita, a na Blacima je voda bila došla do kuća, dok je put za Strupiće bio u potpunom prekidu.

Jutros se voda povlači i za sobom ostavlja otpad i zemlju, a putari su od ranih jutarnjih sati na terenu.