Grupacija Volkswagen predstavila je petogodišnji plan investicija vrijdnih 85,6 milijardi evra, namijenjen jačanju prisustva grupe na stranim tržištima i lansiranju novih, "čistijih" modela, ne odustajući od projekta smanjenja troškova, prenosi B92.

volkswagen

Veliki dio ovih ulaganja biće namijenjen razvoju vozila s boljim karakteristikama u pogledu ekoloških zahtjeva, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

"Nastavićemo da investiramo kako bismo postali automobilska kompanija koja u prvi plan stavlja ne samo rentabilnost, već i ekološke principe, uz razvoj najboljih i najčistijih vozila", izjavio je direktor grupacije Volskwagena, Martin Vinterkor.

U saopštenju se dodaje da će 41,3 milijarde evra ići u razvoj SUV modela, modernizaciju lakih terenskih vozila, kao i u razvoj električnih vozila i onih sa hibridnim pogonom.

Kako je naglašeno, petogodišnji plan ulaganja ne remeti plan uštede koji između ostalog predviđa smanjenje troškova za grupacije do 2018. godine u iznosu od pet milijardi evra.

Rojters podsjeća da je Volksvagen grupa dosada odolevala evropskoj krizi u automobilskom sektoru, zahvaljujući, prije svega, dobrim rezultatima u Kini i Sjevernoj Americi.