Veterani Republike Srpske poručili su srpskim političarima da od njih očekuju da formiraju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, naprave stabilnu vladu i da složno zastupaju Srpsku u Sarajevu.

veterani republika srpska

Predsjednik Vetarana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je danas u Trebinju da se ova populacija nada da će oni koji ih predstavljaju čuti ovu poruku i da će početi unutarpartijske dogovore, bez obzira da li su iz pozicije ili opozicije.

"Sve ovo što se u postizbornom periodu dešava brine nas i bojimo se da neki od njih ne postupaju po Ustavu Republike Srpske. Sve nam miriše da na vezivanje zastava SDS-a, SDA i HDZ-a. Naših 26.000 sabraće su živote izgubili zbog vezivanja zastava", rekao je Vukotić novinarima.

On je istakao da veterani i njihove porodice imaju traume iz tog perioda, da nije dobro da se tako nešto ponovo dešava, te da neće dozvoliti da se ponovo "uvlače" u tu priču.

Vukotić je naglasio da veterane brine mogućnost da će srpski predstavnici u Sarajevu ponovo potpisivati prenošenje nadležnosti.

"Nije dobro da se prave dogovori sa osvjedočenim neprijateljima srpskog naroda koji u svojim programima proklamuju uništenje, odnosno nestanak Republike Srpske", istakao je Vukotić.

On pita kome će ova populacija dostavljati zahtjeve za poboljšanje statusa.

"Zar o njima treba da odlučuje Emir Suljagić ili na nivou BiH Željko Komšić? Oni imaju legitimna prava da se bore za svoj narod i za poziciju svojih veterana, ali mi zato nemamo puno razloga da vjerujemo da će se boriti za našu poziciju i status", kaže Vukotić.

Predstavnik veterana romanijske regije Zoran Trifunović apelovao je na sve političke stranke u Republici Srpskoj, ali i na Hrvate i Bošnjake da shvate težinu ovoga trenutka i da se usmjere ka jačanju institucija i Republike Srpske, jer se samo tako može ostvariti primaran cilj - jaka i stabilna BiH.

On kaže da se jačanjem Srpske jača BiH, te da obrnut proces nije moguć i da to veterani neće dozvoliti.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici veterana hercegovačke regije.