Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može da dijeli lekcije Srbiji zbog Vojislava Šešelja, a nije u stanju da sačuva deset ćiriličnih tabli u Vukovaru.

ivica dacic

Dačić je rekao da danas u Srbiji niko ne vjeruje u Šešeljevu politiku i da je to politika prošlosti, te pozvao političare u Hrvatskoj da zajedno sa srpskim liderima smiruju tenzije, a ne da ih podstiču.

On je ponovio da Srbija nije uticala na uslove po kojima će lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj biti pušten iz pritvora Haškog tribunala i da Hrvatska o tom pitanju ne može da dijeli lekciji Srbiji - prenijeli su beogradski mediji.

"Vlada Srbije je u smislu saosećanja i ljudskih prava dala garancije Šešelju. Kada je reč o politici Vojislav Šešelj nije nikakav faktor da bi naša vlada morala da zauzima stav o njemu", rekao je Dačić.

On je na izbornoj skupštini stranke Jedinstvena Srbija u beogradskom Centru "Sava" ponovio da je sud u Hagu, politički sud koji treba ukinuti.

Hrvatski Sabor priprema deklaraciju kojom bi se osudilo puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, kao i njegovi politički istupi, koje će poslati u Brisel.

Preko hrvatskih evroposlanika incijativa koja bi se poslala u Birsel trebalo bi da rezultira donošenjem rezolucije o Šešelju.