Nekoliko desetina građana protestovalo je na gradskoj rivi u Tivtu zbog dolaska nosača aviona "Kavur" Ratne mornarice Italije u Boku kotorsku i da bi poručili da vojnici i ratni brodovi NATO-a nisu dobrodošli u Crnu Goru.

italijanski nato brod u boki

U protestu su učestvovale pristalice Mirovnog pokreta "Ne u rat, ne u NATO", te organizacije "Otpor diktatorskom režimu" i "Pokreta za neutralnost".

Civilna i vojna policija nije dozvolila svim učesnicima protesta da uđu na pristanište, već je propustila četvoro predstavnika da prođu i spuste u more četiri vijenca za žrtve NATO bombardovanja.

Vijenci su, kako je objasnili, bili posvećeni žrtvama vojnih intervencija Alijanse u BiH, Saveznoj Republici Jugoslaviji, Avganistanu i Libiji.

Čim im je dozvoljeno da spuste vijence u more, okupljeni su se mirno razišli. Jedna od učesnica protesta Ljubica Gojković rekla je da su pripadnici Vojske Crne Gore popustili pod pritiskom građana i dozvolili da polože vijence za sve stradale u NATO zločinima.

Predstavnik pokreta "Otpor diktatorskom režimu" Boško Vukićević rekao da je "NATO najveća opasnost po održavanje mira u svijetu" i da je "isključivo osmišljen da vodi rat", te "instrument vojno najmoćnije države svijeta – SAD".

"Ne želimo ratne brodove NATO-a u našim vodama. Italijanskim vojnicima poručujemo – idite kući, ostavite svoj ratni brod i oružje, presvucite se i dođite ovdje kao turisti", istakao je Vukićević.

Predstavnik Pokreta za neutralnost Marko Milačić rekao je da je aktiviste, koji su jutros krenuli iz Podgorice za Tivat, sve vrijeme pratila policija zaustavljala ih, legitimisala i pretresala njihovo vozilo.

Nosač aviona italijanske Ratne mornarice "Kavur" uplovio je u ponedjeljak, 17. novembra, u Bokokotorski zaliv i do 21. novembra boraviće u zvaničnoj posjeti Mornarici Vojske Crne Gore.

Riječ je o savremenom ratnom, multifunkcionalnom brodu koji je korišten kao nosač aviona, helikoptera, komandno mjesto, za transport amfibijskih sredstava, doturanje humanitarnih sredstava, kao logistički brod i brod bolnica.