Zbog ekonomske krize, vlasnici brojnih prodavnica na području Trebinja morali su da zatvore svoje radnje, a poslovni prostori i kiosci, koji zjape prazni i po deset godina, sa polomljenim staklima i izlijepljenim plakatima postali su ruglo grada!

politicke partije plakati ruglo trebinje

Gotovo da nema naselja u najjužnijem gradu Srpske u kojem se ne može pronaći bar jedan prazan i zapušten poslovni prostor ili kiosk. Iako mnogi od njih već godinama nisu od koristi ni njihovim vlasnicima, tokom predizborne kampanje i te kako su poslužili brojnim političkim partijama, koje nisu štedile ni centimetar praznog prostora, pa su promotivne plakate mahom lijepile gdje god se za to ukazala prilika.

O zapuštenim poslovnim prostorima i kioscima, koji se mogu uočiti čak i u strogom centru grada, očigledno da niko ne vodi računa. Nakon što je posao propao, a vlasnici nisu uspjeli ponovo da iznajme ili prodaju prostore koje posjeduju odlučili su da ih zaborave, ne trudeći se da bar povremeno očiste smeće koje se u ovim prostorima svakodnevno gomila.

Šta će reći turisti

Građani Trebinja smatraju da objekti sa pocijepanim i išaranim plakatima, prelijepljenim jedan preko drugog, polomljenim i prašnjavim staklima, te nagomilanim smećem nisu slika kakvu bi posjetioci, po mnogima, najlepšeg grada Srpske, trebalo da ponesu sa sobom.

- Ovo što vidimo u pojedinim dijelovima grada je velika sramota i ruglo. Samo se osvrnite oko sebe i pogledajte šta nam je ostalo poslije izbora. Pa prošlo je već dvadeset dana, a plakati i dalje izlijepljeni i gdje treba i gdje ne treba. Da ne pričam o kiosku u centru grada koji je bio izlijepljen od vrha do dna. Jedan dio plakata je uklonjen, a drugi je ostao i čini mi se da niko ne mari za to. Konstantno slušam priče o Trebinju kao turističkom gradu, pa se pitam zašto onda niko ne vodi računa o tome kakav će utisak o ovom gradu steći posjetioci koji ovdje dolaze - kaže Trebinjka Nataša P.
Ona smatra da bi vlasnike koji ne održavaju zatvorene poslovne prostore trebalo kažnjavati, jer su zbog njihovog nemara često na udaru najmlađi stanovnici Trebinja, posebno zato što se neki od zapuštenih prostora nalaze u blizini škola i igrališta.

- Imate ih u gotovo svakom naselju. Svima je poznata priča o zapuštenom prostoru pored OŠ "Svetu Vasilije Ostroški" u Gorici, koje je leglo zaraze. Primjetila sam da ima jedan uništeni poslovni prostor i na Tini, koji je pun smeća i bez stakala, a ovakve objekte naći ćete i u ostalim dijelovima grada - objašnjava ova Trebinjka.

U agencijama za nekretnine ističu da je potražnja za poslovnim prostorima u konstantnom padu, tako da i ne čudi činjenica da se na području Trebinja na gotovo svakom koraku može zapaziti oglas o izdavanju ili prodaji ove vrste nekretnina. Kriza, sve manji broj zainteresovanih Trebinjaca za pokretanje privatnog biznisa, te veliki broj izgrađenih novih poslovnih prostora tokom proteklih desetak godina doveli su do toga da je u pojedinim ulicama moguće pronaći i po nekoliko zatvorenih prostora.

Takva situacija je u dijelu ulice Obala Luke Vukalovića, gde ih ima čak pet. Prema riječima vlasnika jedne od trebinjskih agencija za nekretnine Vasa Milića, cijene izdavanja i prodaje ove vrste nekretnina tokom proteklih godina znatno su pale, ali to nije uticalo na povećanu potražnju za njima.

Niža cena kvadrata

- Ljudi mahom zatvaraju radnje zbog slabe platežne moći stanovništva, a prazne poslovne prostore teško je i prodati i iznajmiti. Svaka ulica ima ih bar po pet, ali malo ko ima novca da plati kiriju koliku traže vlasnici - kaže Milić i dodaje da se cijena metra kvadratnog poslovnog prostora u centru grada, na području gradske pijace, kreće oko 4.500 KM, ali da u ovom dijelu grada nema prostora za prodaju.

Prema njegovim riječima, u udaljenim delovima grada, kao na primjer, u trebinjskom naselju Gorica, za metar kvadratni poslovnog prostora potrebno je izdvojiti 1.000 KM, što je za oko 500-600 KM manje u odnosu na period od prije pet godina.

Bez odgovora iz Gradske uprave

U Gradskoj upravi u Trebinju pokušali smo da saznamo koliko je političkih partija kažnjeno zbog nelegalnog lijepljenja plakata, da li se i kako kažnjavaju vlasnici zapuštenih poslovnih prostora, te u čijem su vlasništvu prazni kiosci na području grada, ali odgovore nismo dobili.