Pored redovnih svakodnevnih aktivnosti na radio-talasima, članovi Radio kluba „Trebinje“ E73DPR posljednjih godina sve aktivnije uzimaju učešće u najpopularnijim međunarodnim radio-amaterskim takmičenjima.

radio amateri trebinje

U protekloj UKT takmičarskoj sezoni Radio Klub „Trebinje“ je zabilježio dva značajna rezultata, gdje je u junu učestvovao u dva takmičenja na opsegu 50 MHz. U takmičenju „Tesla memorijal“ u kategoriji stanica van Srbije Radio klub „Trebinje“ je osvojio drugo mjesto, što je treća godina za redom da trebinjski radio-amateri u ovom takmičenju osvajaju neko od prva tri mjesta. Na velikom međunarodnom takmičenju prvog regiona IARU, takođe na opsegu 50 MHz, u kategoriji timova, Klub je zabilježio veoma dobar plasman, 15. mjesto u konkurenciji preko 100 timova iz cijele Evrope. Već duži niz godina Radio klub „Trebinje" je uz Akademski radio klub iz Banja Luke lider na opsegu 50 MHz među radio-amaterima u Srpskoj i BiH.

U toku septembra u tradicionalnom UKT kupu Saveza radio-amatera Republike Srpske, na opsegu 144 MHz, Klub je osvojio treće mjesto u kategoriji timova iz BiH, ali zbog loših vremenskih prilika, učešće u ovom takmičenju je bilo otežano i od 24 časa koliko traje ovo takmičenje ekipa radio kluba „Trebinje“ je radila samo šest zadnjih časova i sa minimalnom tehnikom.

Pored ovih takmičenja Klub je proteklog vikenda uzeo učešće i u jednom od najpopularnijih međunarodnih takmičenja na kratkim talasima. U takmičenju „CQ World Wide SSB“ klub se takmičio na opsegu 28 MHz, gdje je po prvi put testirana nova antenska i radio–oprema, koju su članovi kluba u proteklom periodu sagradili i pripremili za ozbiljniji takmičarski rad. Iako će do objave konačnih rezultata ovog takmičenja trebati sačekati još 4-5 mjeseci, dok se obradi preko 5.000 takmičarskih dnevnika, a potrebno je provjeriti svaku uspostavljenu radio-vezu, što je ogroman posao za organizatora, trebinjski amateri su prezadovoljni postignutim rezultatom.

Za 30 časova aktivnog učešća u ovom takmičenju održano je 2.400 radio-veza, odrađeno je 34 od 40 radio-amaterskih zona i odrađeno je 116 radio-amaterskih zemalja. To je do sada najbolji rezultat koji su članovi kluba ostvarili u nekom takmičenju. Sa ovim rezultatom očekuje se plasman među prvih deset u plasmanu za Evropu.

Do kraja godine klub planira da uzme učešće u još nekoliko velikih međunarodnih takmičenja, ali to je uslovljeno završetkom radova na izgradnji novog antenskog sistema za te namjene, čija gradanja je u toku na klupskoj lokaciji na Tulima pored Doma izviđača.