Razgovori koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP-a o formiranju nove vlasti Republike Srpske počinju sutra, izjavio je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

igor radojicic

Radojičić je dodao da Narodna skupština Republike Srpske može biti konstituisana u drugoj polovini novembra, Vijeće naroda u decembru, a do kraja godine i nova vlada.

Kada je riječ o nivou BiH Igor Radojičić i članovi Predsjedništva HDZ BiH i SDA, Davor Čordaš i Ramiz Salkić, saglasni su da bi vlast na ovom nivou trebalo da formiraju pobjedničke stranke SNSD, HDZ BiH i SDA jer su osvojile najviše glasova u svojim nacionalnim korpusima.

"Mi sa našim koalicionim partnerom, DNS-om imamo i relativnu i apsolutnu većinu da zastupamo Republiku Srpsku u Savjetu ministara. SDA u F BiH ima 9 poslanika, HDZ 5, zbir naših stranaka je 22 poslanika što je minimalna većina i matematički gledano ove tri stranke sutra mogu da krenu u formiranje Savjeta ministara", istakao je Radojičić za RTRS.

Davor Čordaš, član Predsjedništva HDZ BiH je rekao da je ova stranka podržala SNSD-ovog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Nije tajna da smo podržali gospođu Željku Cvijanović kao predsjedničkog kandidata. Mislim da bi bilo nedosljedno da pričamo bilo šta drugo. Jasno smo stali iza ove pozicije i sdaa stojimo što se tiče Hrvata i tu smo spremni smo ako smo dio te vlasti da nastavimo raditi za dobrobit svih", rekao je Čordaš.

Kandadat koalicije Domovina član Predsjedništva SDA, Ramiz Salkić je rekao da SDA nema čvrsto zauzet stav o bilo kojoj koaliciji, ali da čekaju konačne rezultate i da su "opredijeljeni smo za vertikalu, evidentno je da je u PS BiH ta većina prilično jasna."