Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju krsnu slava danas proslavlja manastir Duži, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni episkop Atanasije.

krsna slava manastira duzi

U prisustvu brojnih vjernika, umirovljeni episkop Atanasije je u prigodnoj besjedi rekao da se moramo stalno podsjećati na veliki značaj Svete Bogorodice, koja je činila čuda i pomagala nevoljnim.

Majka Božija je oduvjek bila nadahnuće velikim očima i pjesnicima. Poznato je da je Svetom Jovanu Damaskinu neprijatelj odsjekao desnu ruku, jer je bio oklevetan da je pisao izdajničko pismo. Sveti Jovan je zaspao, a majka Božija učinila je čudo. Kada se probudio šaka je bila zacijeljena. Bogorodica nije spriječavala zločine, ali je činila čuda“, rekao je vladika Atanasije.

Presveta Bogorodica je svagdašnja zastupnica ljudskog roda, ističe sveštenik Aleksandar Šmanja.

„Događaj koji crkva danas spominje i praznuje dokazuje postojano pokroviteljstvo Presvete Bogorodice nad rodom hrišćanskim, kada je 1. oktobra 911. god. u vrijeme cara Lava Mudroga bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Naroda je bila puna crkva. U pozadini crkve stajao je sv. Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. U četvrti sat noći pojavi se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odjećom pokrivaše narod. Beše obučena u zlatokrasnu porfiru i sva blistaše u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sv. Andrej videći to javljanje pokaza rukom Epifaniju blaženom, i upita ga: „vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svijet?” Odgovori Epifanije: „vidim, oče, i užasavam se! Sveta Bogorodica nas pokriva uvijek ne samo na ovaj praznik, ali da bi se mi sjetili ovog događaja mi proslavljamo na ovaj dan zaštitnicu ljudskog roda”, naveo je Otac Aleksandar. Boris Bašić, mještanin Duži, istakao je posebno zadovoljstvo zbog sabiranja velikog broja ljudi sa raznih strana.

„Imamo čast i blagoslov što je tu umirovljeni vladika Atanasije. Ja sam mještanin ovog kraja koji je u ratu dobrim dijelom opustošen, ali bez obzira na to manastir je preživio. Nadam se da će se ovom kraju vratiti stari život i sve ono po čemu je uvijek bio poznat“, kaže Bašić.

Nakon liturgije upriličena je trpeza ljubavi.

Pokrov Presvete Bogorodice, jedan je od osam praznika posvećenih Majci Božijoj.