Nakon teškog poraza na izborima 2006. godine, čelnici SDS su potišteno izjavili da su razumjeli poruku naroda i glasača koji ih je kaznio zbog loše vladavine, pogrešne privatizacije, korupcije, nepotizma, i da će smjenom starih i potrošenih kadrova, koji su označeni kao glavni krivci, podmlađeni pokušati da se vrate na vlast.

momcilo krajisnik i bozidar vucurevic

Ja sam se, kao i mnogi drugi oštri i žestoki kritičari i protivnici SNSD-a, ponadao da će težak poraz umjerene desnice dovesti do najavljene smjene generacija i ozdravljanja, i da će opozicija sa novim, mladim, nekompromitovanim ljudima zaustaviti pogubnu politiku uništavanja, rasrodaje, otimačine, zaduživanja i sveopšte propasti crvene koalicije.

Ipak umjesto podmlađivanja i smjene generacija dogodilo se suprotno. Uz etno, retro je ponovo u modi, pa su u SDS-u odlučili da nakon koalicije sa Penzionerskom strankom kandidovanjem ratnog, predratnog i poslijeratnog predsjednika opštine Trebinje Božidara Vučurevića za poslanika u Parlamentu BiH, na mala vrata na političku scenu vrate plejadu iskusnih staraca na pragu devete decenije života. Bez starca nema udarca, i sada je jasno sa koje će strane dolaziti najteži udarci režimu, i kako će se krenuti u odlučnu borbu protiv kriminala, nepotizma i korupcije. Sa Božidarem, Kličkovićem, Krajišnikom, Mandićem, Šarovićem, Obrenom Petrovićom i ostatkom stare garde počeo je i povratak u budućnost. Svijetlu, podrazumjeva se!

Očekujem da Božidar u Parlamentu BiH bude član Odbora za regionalnu saradnju, vanjske poslove ili evropske integracije, i da aktivno doprinese unapređenju odnosa sa susjedima. Vjerujem da bi uz strikanovu podršku sa vrha, i Slavko napokon uspio da ugosti Andra Vlakušića i otopli odnose Trebinja sa Dubrovnikom. Samo se treba čuvati Ukrajine jer kozaci, a naročito njihovi zapovjednici atamani, trenutno nisu dragi gosti.

Iako je imao nepotrebne i neprimjerene istupe u javnosti, Božidar je u teškim vremenima i okolnostima vodio daleko mudriju politiku od svog nećaka, i ponosan sam na činjenicu da u Trebinju tokom rata nije bilo ratnih zločina, masovnog stradanja civila, paljenja imovine. Ipak Božidar je personifikacija jednog prošlog vremena i njegova kandidatura na pragu devete decenije života u najmanju ruku je šizogena i suicidna odluka čelnika SDS-a. Ne znam kakva je specifična težina starih i potrošenih kadrova, ali pretpostavljam da bi dva teška tega Vučurevića, Slavkov i Božidarev, mogla odvući na dno SDS u Trebinju i Hercegovini.

Prije četiri godine Božidar je vrlo pohvalno govorio o Miloradu Dodiku, zaštitniku Utemeljivača, a sa druge strane na konferenciji za novinare teško je u više navrata optuživao i vrijeđao Mladena Bosića, Vukotu Govedaricu, Dragana Ćuzulana... Pod kakvim se pritiscima i ucjenama naprasno rodila nova ljubav može se samo predpostaviti, ali bi njena cijena mogla biti veoma visoka. Već ranije sam rekao da će pobjednika na predsjedničkim izborima vjerovatno odlučiti broj postignutih autogolova, a izgleda da je nakon podrške Ivaniću, sukoba sa Mitrovićem i raspada Saveza za promjene svih 11 SDS-ovaca iz prvog tima umjesto ka Dodikovoj jurnulo na sopstvenu mrežu.