Roditelji, čiji potomci će uskoro da završe srednju školu, već se hvataju za glavu, jer slijede mature, koje će im opustošiti novčanike, budući da opremanje mladića košta minimalno 400 maraka, dok je za djevojke potrebno izdvojiti znatno više novca.

maturanti trebinje

Kako je za to svečano veče potrebno obezbijediti "trista čuda", nekima će biti malo i plata da kupe sve što je učenicima neophodno, jer kada se saberu cijene, djevojke ako neće štedjeti, potrošiće i više od hiljadu maraka.

Maturantkinje, sudeći po iskustvima zaposlenih u buticima, za toalete izdvajaju u prosjeku oko 400 maraka.

U banjalučkom butiku "Jelena Shop" kažu da se maturantkinje uveliko pripremaju za maturu te dodaju da haljine koštaju između 100 do 550 maraka, a čak ima i onih kojima je cijena viša.

"Najčešće kupuju haljine od 350 i 450 maraka, a boje koje djevojke preferiraju su, na primjer, mint, orandž, bež, rojal plava, crna, crvena, bijela", kazali su u tom butiku.

Masovno se, kako su nam ispričali zaposleni u ostalim banjalučkim radnjama, djevojke već "naoružavaju" i sandalama, za koje je potrebno izdvojiti između 50 i 200 maraka, pa i više, što zavisi od ukusa, ali i dubine novčanika.

Torbice, prema riječima trgovaca, koštaju od 20 do 50 maraka, a šminkanje je, kako smo saznali, između 30 i 50 KM, dok je za frizuru potrebno izdvojiti između 30 i 100 maraka.

Takođe, vlasnici solarijuma već trljaju ruke, jer će brojne učenice ubrzo da ih posjete i, naravno - olakšaju novčanike.

Za mladiće je potrebno znatno manje novca, jer je njima, između ostalog, potrebno odijelo, koje košta od 150 do 300 maraka, cipele  od 100 do 200 maraka, te košulja i kravata, za koje je potrebno izdvojiti od 50 do 100 KM.

Kada se na sve to doda i minimalan džeparac od 50 maraka, te isto toliko za rezervaciju u ugostiteljskom objektu, ne čudi činjenica da roditeljima to veče, osim radosti, donosi i mnogo brige.

Da su maturanti već počeli da se raspituju za matursko veče potvrdio je i Dragoslav Banjak, direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje, a koji kaže da imaju oko stotinu učenika završnog razreda.

"Matursko veče ćemo organizovati krajem maja, a kod nas je to tradicionalno u hotelu 'Leotar'. U pravom smislu riječi 'maturska groznica' će tek da počne, mada se učenici već raspituju za maturu. Ipak, oni su sad  još opterećeni pismenim radovima i usmenim odgovorima", kaže Banjak te ističe da matursku ekskurziju "odrade" na kraju trećeg razreda, čime rasterete roditelje, kako ne bi imali istovremeno dva troška.

Prema podacima resornog ministarstva, učenici završnih razreda srednjih škola "sitno" broje do posljednjeg zvona.

"U srednjim školama nastava se završava 16. maja za učenike četvrtog razreda gimnazije i vjerskih škola, kao i učenike trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama, dok se za ostale učenike ovih škola nastava završava 13. juna", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Iz resornog ministarstva dodaju da se za učenike četvrtog razreda umjetničkih škola nastava završava 23. maja, a za ostale učenike umjetničkih škola 6. juna.

Školska godina za učenike devetog razreda završava se 6. juna. Oni će takođe slaviti, ali mnogo skromnije od srednjoškolaca.