Glavni projekat dovodnog tunela za Hidroelektranu /HE/ "Dabar" biće završen do kraja februara, dok bi građevinski radovi na objektu trebalo da počnu do kraja godine, potvrdili su danas iz Uprave HE "Dabar".

he dabar projekat tunela

Direktor HE "Dabar" Radivoje Bratić rekao je na konferenciji za novinare da nakon projekta slijedi dobijanje saglasnosti za raspisivanje tendera i odabir izvođača radova na tunelu.

Bratić je naglasio da se radi danonoćno kako bi projekat bio što prije kompletiran da bi se išlo u dalju proceduru, ističući da bi gradnja tunela dugog 12 kilometara trajala oko četiri i po godine.

On je precizirao da tunel ima svijetli otvor od 4,6 metara i instalisani proticaj od 55 metara kubnih u sekundi.

"HE `Dabar` je višestruko složeniji projekat u geološkom, hidrogeološkom i svakom drugom pogledu od HE `Višegrad` i predstavlja iskorak u gradnji, zbog čega smo angažovali najbolje eksperte kada je riječ o reviziji", naglasio je Bratić.

Govoreći o trenutnim aktivnostima na projektu HE "Dabar", izvršni direktor za tehnička pitanja u tom preduzeću Tihomir Milutinović istakao je da je, između ostalog, u toku izgradnja 36 kilometara 20-kilovoltnog dalekovoda, eksproprijacija na trasi Divin - Zovi Do, kao i radovi na glavnom vodovodu Udbina, pristupnom putu, platou za rezervoar i ostali koji se mogu izvoditi u ovim uslovima.

Milutinović je pohvalio gest stanovnika na dionici od Divina do Zovog Dola koji su prije eksproprijacije dozvolili radove na putu.

On je istakao da su sredstva za planirane radove obezbijeđena i da se nalaze na računu, osim za dovodni tunel, za koji će naknadno biti određeno kako će biti obezbijeđena, te dodao da je do sada u radove na projektu HE "Dabar" uloženo 12 miliona maraka.

Milutinović je podsjetio da je do probijeno 60 odsto pristupnih puteva i jedan dio asfaltiran, te da je izgrađeno četiri i po od 12 kilometra vodovoda sa rezervoarom, napominjući da je većim dijelom postavljen i optički kabl koji do sada Nevesinje nije imalo.

"Izgradnjom vodovoda kroz Zovi Do urađeni su svi šahtovi za priključenje lokalne zajednice, tako da će se sva domaćinstva moći priključiti izgradnjom vodovoda", rekao je Milutinović.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici nadzora za HE "Dabar" - Instituta za građevinarstvo Banjaluka, Radna jedinica Nevesinje.

Studija izvodljivosti pokazala je da će izgradnja HE "Dabar" biti najisplativiji projekat podsistema "Gornji horizonti", ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

Procjenjuje se da bi izgradnjom ove hidroelektrane instalisane snage oko 160 megavata godišnje moglo biti proizveden oko 251 gigavat-časova električne energije, bez nizvodnih efekata.

Sedamdeset odsto osnivačkog kapitala za koncesiono preduzeće HE "Dabar" obezbjeđuje preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici", a 30 odsto "Elektroprivreda Republike Srpske".