Stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom koja ima čudotvorne osobine.

Kupus Rastan

Slikali su ga na zagrobnim slikama i freskama u piramidama, dok je u antičkoj Grčkoj zbog izuzetne hranjive vrijednosti smatran potomkom Zevsa. Riječ je o najzdravijem povrću na svijetu. Treba li onda naglasiti koliko je Hercegovina blagoslovena, gdje god da se okrenete vidjećete ove magične zelene listove.

George Mateljan, jedan od najboljih poznavaoca zdrave hrane u svijetu kaže “Ako ste u nekom slučaju primorani da izaberete samo jedno povrće za cio život, to bi svakako trebao da bude raštan”.

  • Zdravstveni benefiti raštana

Raštan sadrži supstance koje aktiviraju kreiranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija. Interesantno je da se  Sulforaphane  formira tek prilikom seckanja ili žvakanjem sveže raštike i to na mjestima gdje je raštika presječena. Zbog ovoga se preporučuje da se biljka isječe desetak minuta prije kuvanja ili konzumiranja svježe biljke. Sulforaphane iz raštike nudi zaštitu za one koji genetski imaju predispozicije dobijanja karcinoma debelog crijeva. Ovo su rezultati istraživanja provedenog na Rutgers University i objavljeni u online časopisu Karcinogeneza. Studije  pokazuju da ljudi koji u svojoj ishrani konzumiraju velike količine raštike i drugih biljaka iz iste porodice imaju daleko manji rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog crijeva, dojke i jajnika.

  • Raštika kao zaštitnik protiv raka jajnika

Raštika je bogata i flavonoidom zvanim maempferol. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manji rizik od raka jajnika ako unose u sebe veće količine maempferola. Osim raštike ova supstanca nalazi se u zelenom čaju, luku, brokulama, praziluku, spanaću i borovnicama.

Idealno bi bilo raštan jesti 3 do 5 puta nedeljno. Da bi se iz raštike izvuklo sto više koristi, treba je samo prokuvati 5-10 minuta i začiniti sa morskom soli, maslinovim uljem, limunom. Može se dodati i bijeli luk i biber.

Karotenoidi iz raštana smanjuju rizik dobijanja katarakte (Sive Mrene).
Raštika je poznata i po supstancama zvanim karotenoidi. Izdvajamo  dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Ova dva sastojka djeluju na oči kao sunčane naočare i sprečavaju oštećenje očiju od preteranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da ova dva kartenoida smanjuju rizik dobijanja katarakta ili sive mrene koja zamagljuje vid.

Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, celulozom, kalcijumom, bakrom… Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjljivih sastojaka stavlja raštan na poziciju superzvezde zdrave hrane.

Izvor: http://www.slobodnahercegovina.com/da-li-znate-da-je-rastan-je-najzdravije-povrce-na-svetu/