Izložba u Trebinju mi posebno znači, jer me za ovaj grad veže jedna uspomena iz 1992. godine. Ručao sam u jednoj kući i napravio fotografiju koja je obišla cijeli svijet.

tomislav peternek

Rekao je ovo za "Glas Srpske" bard srpske novinske fotografije Tomislav Peternek, čija su djela izložena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Majstor fotografije trebinjskoj publici predstavio se fotografijama nastalim u posljednjih pet godina, a njegovi snimci bili su svojevremeno na naslovnicama brojnih elitnih svjetskih novina.

Peternek na jug Hercegovine nije stigao slučajno, jer je njegov učenik talentovani trebinjski fotograf Rea Mucović.

- Kada je Rea stigla kod mene u atelje, morala je da krene od početka, pošto je moje tumačenje da fotograf ne smije da preskoči nijedno slovo u azbuci. Tako je 30 dana radila samo analognu fotografiju, da bi naučila laboratorijski posao, kompoziciju i tome slično. Zatim je prešla na digitalnu fotografiju - kazao je Peternek.

Istakao je da je Rea krenula dobrim putem, da je odličan materijal i da su njeni radovi vrijedni pažnje.

- Želja joj je bila da napravi izložbu na kojoj će biti i djela njenog oca, da se vidi odakle su njeni fotografski korijeni. Mislim da ćemo imati priliku da još mnogo slušamo o Rei kroz godine koje dolaze i izložbe koje će tek praviti. Važno je da zadrži pismo koje sad ima, da ne luta u fotografiji i važno je da ta djela imaju svoju vrijednost danas i kasnije kroz istoriju - smatra Peternek.

Prisjetio se zanimljivih postavki koje je radio raznim povodima u različitim gradovima.

- Bilo je interesantno kada smo napravili izložbu u Skoplju povodom 50 godina od zemljotresa. Ako je fotografija kvalitetna i ima dokumentarnu vrijednost, onda sve bude kako treba. Te fotografije iz Makedonije imaju svoju emociju. I dan danas ljudi zaplaču kad vide te snimke - navodi Peternek.

Dao je savjet mladim fotografima.

- Najvažnije je da fotograf bude pošten. Mora da snimi sve što se dešava, a da objavi ono što mu prihvate. Ali, on se mora truditi da fotografije jednog dana objavi ili bar da razglasi da one postoje, da bi istoričari došli u situaciju da im takvi snimci posluže kao dokument - naveo je Peternek.

Podvodno snimanje

Iako je u penziji, Tomislav Peternek i dalje radi.

- Podvodna fotografija je moja velika ljubav. Ronio sam mnogo i fotografisao, ali sam i potrošio mnogo novca na te aktivnosti. Međutim, sve je bilo veliko zadovoljstvo. Iako se i moj sin bavi fotografijom, stilovi nam se razlikuju. Bježi od mog pečata i to je dobro - kazao je Peternek.