Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju danas je otvorena izložba slika i skulptura nastalih u proteklih desetak godina iz umjetničkog fundusa Međunarodne likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina".

izlozba art simpozijum jahorina trebinje

Viši asistent na Akademiji u Trebinju Dragan Čihorić istakao je, otvarajući izložbu, da je "Art simpozijum Jahorina“ na ovaj način omogućio studentima da na primjerima već izgrađenih poetika usaglase i usavrše svoje stavove.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijum Jahorina" Lazo Savić rekao je Srni da je izloženo 40 eksponata, ulja na platnu i skulptura u drvetu, kamenu i terakoti, te da će, nakon Nevesinja i Trebinja, postavka biti izložena i u drugim gradovima Republike Srpske.

"Nadam se da ćemo iduće godine u sarajevskoj Skenderiji organizovati izložbu - 10 godina `Art simpozijum Jahorine“, kaže Savić.

U Trebinju su izložene skulpture vajara Đorđa Arnauta, LJubomira Denkovića, Đorđija Crnčevića i Đule Hadika, te slike Vadima Sokolova, Mirjane Krstevske, Ane Harmuš, LJiljane Blažeske, Aleksandra Pribićevića, Pala Dečova, Dragoslava Višekrune, Zorana Jovanovića Dobrotina, Mirjane Savove, pokojnog Milorada Đorovića i drugih autora.

Izložba će biti otvorena do 14. novembra.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine i do sada je okupio više od 280 umjetnika iz dvadesetak država svijeta, a u fundusu se nalazi oko 300 slika, grafika i skulptura.

Organizovano je blizu 60 izložbi u Republici Srpskoj i BiH, a prije pet godina upriličena je izložba i u Japanu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmisanje likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i država regiona, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.