Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" predstaviće slike i skulpture iz svog umjetničkog fundusa na izložbi koja će sutra biti otvorena na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Art simpozijum Jahorina

"Mini turneju po istočnoj Hercegovini, nakon Nevesinja, nastavljamo u Trebinju gdje ćemo izložiti oko 40 eksponata, ulja na platnu i skulptura u drvetu, kamenu i terakoti", izjavio je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijum Jahorina" Lazo Savić.

On je naveo da će na izložbi će biti zastupljene skulpture vajara Đorđa Arnauta, LJubomira Denkovića, Đorđija Crnčevića i Đule Hadika, a od slikara djela pokojnog Milorada Đorovića, Vadima Sokolova, Mirjane Krstevske, Ane Harmuš, LJiljane Blažeske, Aleksandra Pribićevića, Pala Dečova, Dragoslava Višekrune, Zorana Jovanovića Dobrotina, Mirjane Savove i drugih autora.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 13.00 časova u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Trebinju, a izložba će biti otvorena do 14. novembra.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva pokojnog Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.