Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novog, žiri za tradicionalnu „Oktobarsku nagradu“ koja se od 1964. godine uručuje zaslužnim pojedincima i preduzećima, društvima i sportskim koletivima iz opštine Herceg Novi za doprinos u razvoju i afirmaciji Herceg Novog, za ovu godinu dobili su protojerej stavrofor Radoman-Rade Bubanja i Džudo klub „Igalo“.

radoman rade bubanja oktobarska nagrada herceg novi

Priznanje novijeg datuma Povelju grada Herceg Novog za 2013. godinu je dobio donator Perl Jarle Eriksen iz norveškog grada Levangera.

Protojerej stavrofor Radoman–Rade Bubanja je starješina Prve hercegnovske parohije na Toploj. Na službi sveštenika u Herceg Novom je od 1974. godine i iduće godine puni 40 godina svešteničke dužnosti u parohiji čije je sjedište u crkvi Svetog Vaznesenja-Svetog Spasa na Toploj, koja je ove godine obilježila 300 godina postojanja. Prema obrazloženju žirija, čiji je predsjednik Milovan Benderać, prota Bubanja nagradu je dobio za doprinos duhovno-religijskom prosvjećivanju i afirmaciji vjerske tolerancije u sredini kakva je Herceg Novi i Boka.

Priznanje za svoj rad, prvo kao sekcija 1977. godine, a zatim i klub od 1979. godine, je pripalo Džudo klubu „Igalo“ koji je osnovao pokojni Miroslav Ćipranić i Svetozar Mustur koji je i danas u klubu. Ovaj klub je više od tri decenije organizator „Džudo kupa Mimoze“ za mlade, te je vajveća sportska manifestacija ove vrste na prostorima bivše Jugoslavije. Organizuje se u okviru praznika Mimoze.

Povelja Grada Herceg Novog za ovu godinu je pripala Per Jarle Eriksenu za izuzetni doprinos za uspostavljanje i unapređenje sveobuhvatne saradnje između njegovog grada Levangera u Norveškoj i Herceg Novog, koji su i pobratimi.

U konkurenciji je bilo devet prijedloga za „Oktobarsku nagradu“, a od devet članova, od čega je sedam odlučivalo o nagradama, za Bubanju je bilo šest, a za Džudo klub „Igalo“ pet glasova žirija. Za Povelju je bio samo jedan prijedlog i žiri je bio jednoglasan.

Nagrade ovogodišnjim dobitnicima biće uručene u ponedjeljak, u 11.00 časova, na svečanoj sjednici koja će se održati u dvorani „Park“.