Svetom liturgijom i tradicionalnom trpezom ljubavi u crkvi Pravednog Fjodora Ušakova na Savini, u Herceg Novom, vjernici ovog grada i veći broj ruskih građana koji žive u Boki obilježili su hramovsku slavu i dan pravednog Fjodora.

crkva Sv fjodora Usakova savina herceg novi

U ovoj ruskoj crkvi na Savini Svetu liturgiju služili su jerej Živan Vukojević i jeromonah savinski Makarije. U prigodnoj besjedi jeromonah Makarije je naglasio da je Fjodor Ušakov bio veliki vojnik i ratnik koji je, prije svega, u sebi nosio vjeru u Hrista i u svoj narod, te ideju da je pravda Božija iznad svega. „Sva ta hrišćanska ideja ga je vodilo širom svijeta. Dolazio je i u ove krajeve ovdje. Dolazio je svojim brodovima i ratovao za Hrista, za slobodu. I u Grčkoj i u Rusiji. Zašto je to značajno za nas? Ako danas gledamo naše televizijske programe postavljamo pitanje gdje će naša djeca stići. Međutim, ako se budemo sjećali Fjodora Ušakova i drugih svetitelja i mi ćemo biti jednog dana upisani u taj vječni pomenik. Sjećajući se svetitelja mi se prije svega sjećamo Boga“, rekao je u prigodnoj besjedi otac Makarije i dodao da je izgradnjom crkve i groblja, odnosno njihovom rekonstrukcijom, počela da raste i slava ruske države. „Sjećajući se svoje prošlosti mi izgrađujemo svoju budućnost. Najbitnija stvar je da ne zaboravimo svoju prošlost. Istoriju koju imamo mi i Rusi drugi narodi nemaju. Zato mnogi žele da uguše naše sjećanje na taj svijet, na to bogatstvo“, zaključio je otac Makarije.

Jerej Živan Vukojević je prisutne podsjetio da se u novoizgrađenoj crkvi na Savini nalazi ikona Fjodora Ušakova i dio njegovih miomirisnih moštiju koji pomažu da se osjeti blagodat Duha svetog. „Običan čovjek, vojskovođa admiral, pun dobrote, do Konavala je dolazio zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim. On sa mora, a naš sveti Petar takođe na krstu i raspeću kao mitroplit i prvi čovjek Crne Gore sa brda morao je da predvodi svoju vojsku da bi pobijedili maršala Marmona i uzdrmali Napoleonovo carstvo, te oslobodili ove krajeve. Zato i nije slučajno ovdje na Savini iznikao njegov sveti hram i zato neka su blagoslovene ove čudotvorne mošti u ovom hramu i svi vjernici koji ovdje dolaze da se Bogu pomole“, poručio je jerej Vukojević.