Pod sloganom "Dječija prava i institucije" u Republici Srpske juče je počela Dječija nedjelja. Polaznici vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ pripremili su niz aktivnosti koje će biti praćene dječijom maštom i kreacijama.

Dječija nedjelja u Nevesinju

Prethodnih dana pripremali su likovne radove sa porukama za odrasle, a tokom sedmice planiraju posjete javnim ustanovama u gradu. Zajedno sa vaspitačima osmislili su i maskotu manifestacije koja je asocijacija na jesen.

Raduje ih činjenica da je na ovogodišnji plakat najave Dječije nedjelje u Republici Srpskoj postavljen likovni rad Sofije Manjak, učenice prvog razreda OŠ „Risto Proroković“ koja je prošle godine bila polaznica nevesinjskog vrtića.

Iz kancelarije Ombudsmana za djecu Republike Srpske naglašavaju da je svaka nedjelja u godini dječija nedjelja, a ova je samo dodatna prilika da odrasli priznaju i prihvate da su prava djeteta samo potrebe koje svako dijete ima na putu odrastanja.

- Odgovornost je na odraslima da obezbijede ostvarivanje i zaštitu prava djece danas, jer ih samo tako možemo pripremiti za svijet odraslih i samostalan život u tom svijetu – poručeno je iz kancelarije Ombudsmena.