“Podrumi Vukoje 1982” više od 30 godina se bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića.

Vinarija Vukoje Trebinje

Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barrique” bačvama u podrumima 8 metara ispod zemlje. Proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva.

Dobitnici su preko 100 zlatnih medalja na svim sajmovima regiona (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Split, Vršac,...) kao i na poznatim smotrama u Milanu, Briselu, Parizu, Ženevi, Pragu i Bergamu za kvalitet svojih vina.

U ovom podrumu je proizvedeno i prvo pjenušavo vino u Republici Srpskoj koje je rađeno najpoznatijom tradicionalnom metodom kojom se prave najkvalitetnija pjenušava vina svijeta.

Vinogradi, u kojima se gaji grožđe od koga vino i rakiju pravi porodica Vukoje, nalaze se u južnoj Hercegovini, koja ima izuzetan klimat, i izvanredne pedološke uslove za uzgoj najplemenitijih vrsta vinove loze.

CARSKI VINOGRADI

carski vinograd usce

Carski vinogradi se nalaze na lokalitetu Ušće 10 km od Trebinja na ušću dvije rijeke, Trebišnjice i Sušice. Te vinograde je krajem XIX vijeka Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za žilavku, te je tu podigla čuvene Carske vinograde. Obnavljanjem ovih vinograda i prvom berbom 2007. godine "Podrumi Vukoje" su skinuli prašinu sa carske žilavke i time je učinili dostupnom svakom istinskom ljubitelju vina. VINOGRADI U ZASAD POLJU

Vinogradi u Zasad polju su podignuti uz samo korito rijeke Trebišnjice na najboljem lokalitetu koji se nalazi na samom ulazu u Trebinje. Tu su na površini od 20 hektara zasađene sorte autohtone sorte vranac, žilavka, i internacionalne sorte: cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sirah, muskat, merlot. Čitav projekat nadgleda evropski stručnjak u oblasti vinogradarstva dr. Eugenio Sartori iz VCR-a iz Italije.

NAGRADE I PRIZNANJA

nagrade i priznanja vukoje Na 11. Regionalnoj konferenciji turizma i eno-gastronomije održanoj maja 2013. u Beogradskom Sava centru, „Podrumi Vukoje 1982“ su proglašeni najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi. Region jugoistočne Evrope ima dosta dobrih vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Makedonije, Srbije, Crne gore, Bugarske, Mađarske,... ali pravi predvodnik svih njih i najbolja vinarija ipak dolazi iz Trebinja, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine što predstavlja veliku čast i ponos ne samo za Podrume Vukoje već i za čitavu državu. Najveća koncentracija kvaliteta i konkurencija od svih industrija u regionu je upravo u vinogradarskoj i vinskoj industriji, te ova nagrada predstavlja poseban uspjeh.

  • Vukoje Vranac nosilac zlatne medalje sa ocjenjivanja crvenih vina iz Splita;
  • Takođe najbolje vino u Novosadskom magazinu „Wine & Fine“ ocjenjen sa 92 poena kao najbolje ikada ocijenjeno vino od sorte vranac je Vranac Vukoje Rezerva;
  • Možda jedno od najvećih priznanja i najbolje ikada ocijenjeno vino iz jugoistočne Evrope sa 4 i po zvjezdice od mogućih 5 u Beogradskom „Putu vina“ je Carsko vino Vukoje;
  • Tribunia Cabernet Sauvignon je nabolje ocijenjen na ocjenjivanju u Bergamu (Italija) sa zlatnom medaljom i priznanjem „Premio della Stampa“;
  • Najpoznatija vinska novinarka u svojoj novoj knjizi koja je nazvana „Vinskom biblijom“ – „Wine & Grapes“ uvrstila Vranac Vukoje kao najbolje vino od te sorte iz regiona;
  • Najpoznatiji vinski vodič Hugh Johnson je uvstio Žilavku i Vranac Vukoje kao preporučene etikete iz ovoga regiona za najbolje vinske karte.
TURIZAM

vino vukoje

Kroz objekte vinarije Vukoje u proteklom periodu je prošlo preko 20.000 gostiju. Prepoznatljivi su po organizovanju degustacija u podrumu i u "Vinigradarevoj kući" za brojne ambasade, vlade, načelnike i gradonačelnike, agronome, istaknute sportiste, mnogobrojne izletnike i istinske zaljubljenike u vina iz čitave ex- Jugoslavije i svijeta kao i one koji su nakon posjete vinariji to tek postali.

"Bitno je znati da pored tri somelijera koji posjetioce upoznaju sa autohtonim i internacionalnim sortama vina iz našeg podruma, naše degustacije su i edukativnog karaktera, gdje turiste kroz vinograde i podrume vodi naš enolog koji im na licu mjesta objašnjava samu proizvodnju vina i daje profesionalne odgovore za sva eventualna pitanja. Kuriozitet je i to da je naše vino „Žilavka“, koje posjetioci imaju priliku degustirati, jedino vino iz Bosne i Hercegovine koje se nalazi na Svjetskoj vinskoj karti u Bordou u Francuskoj", ističu u Vinariji.

  • Prva vinska galerija u jugoistočnoj Evropi koja se nalazi na petom i šestom spratu sa panoramskim pogledom na grad Trebinje i vinograde porodice Vukoje, predivnim botaničkim vrtom na samoj vinariji, kapaciteta 300 osoba;
  • Profesionala degustaciona sala koja se nalazi u sklopu vinarije kapaciteta 60 osoba;
  • Restoran "Vukoje 1982" gdje ćete doživjeti pravo vjenčanje naših vina i jela hercegovačkog kraja u konceptu slow-food služenja, kapaciteta 60 osoba + 40 osoba u bašti;
  • "Vinogradareva kuća" koja se nalazi na samim Carskim vinogradima Ušće (iz XIX vijeka kojega je podigla Austro-ugarska monarhija) u nezaboravnom krajoliku hercegovačkog krša na rijekama Trebišnjici i Sušici kapaciteta 60 osoba + 100 osoba u bašti.
RESTORAN "Vukoje 1982"

Restoran Vukoje 1982

Već je tri decenije kako restoran „Vukoje 1982“ uspješno spaja autohtonu hranu ovoga kraja sa vrhunskim vinom iz svoga podruma. „Cilj nam je da istinskim ljubiteljima hrane i vina kroz “slow food” program pružimo vrhunski užitak“.

Poštovanje prema bojama, mirisu, tradiciji, jedinstvenim emocijama velikog kulinarskog bogatstva kao i bogatstva magične Hercegovine sljubljene sa talentom i strašću maštovite i inovativne kuhinje.

Plodovi toga su najbolja jela okupana u Hercegovačkom aromatičnom bilju, prilozima od povrća i voća iz sopstvenog uzgoja. „Menu“ je kreiran u saradnji sa jednim od najboljih regionalnih kuvara g-dinom Vladanom Simićem.

Obavijte se tradicijom, okusom i mirisom kuhinje i vina kako biste shvatili i osjetili Hercegovinu, te ono najbolje što daje čovjek i priroda.