Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i njemački partneri danas su u Bileći otvorili Fabriku tekstila u kojoj će biti zaposleno oko 200 radnika.

otvorena tekstilna fabrika u bileci

Predsjednik Srpske je ocijenio da je ovo izuzetno važan dan za Bileću, ističući da je ovo početak sigurne proizvodnje i rada.

"Pokazali smo sposobnost da u ovom neobičnom vremenu, kada se gube radna mjesta otvaramo nova, što ćemo činiti i u narednom periodu. Želimo da našim partnerima iz NJemačke dokažemo da možemo na kvalitetan način da odgovorimo njihovim potrebama", rekao je Dodik.

Izražavajući zadovoljstvo što je u tekstilnim pogonima u Bileći zaposleno 200 novih radnika, predsjednik Dodik je najavio da će ovakvi pogoni biti otvarani i u drugim istočnohercegovačkim opštinama, a nakon toga i u cijeloj Srpskoj, gdje bude postojao interes za to.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti govore o odnosu institucija Republike Srpske prema problemima koje imaju lokalne zajednice.

Premijer Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo otvaranjem novih radnih mjesta i istakla da je Vlada Srpske opredijeljena da u potpunosti realizuje započeti projekat razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, da se on unaprijedi i otvore nova radna mjesta.

Ona je dodala da je ovo samo jedna od aktivnosti koju Vlada Srpske realizuje s ciljem boljeg života građana, kao i da će takve aktivnosti biti nastavljene.

otvorena tekstilna fabrika u bileci

Direktor Privrednog društva "Nikola Tesla" Dragan Vučetić rekao je da je ovo najmoderniji centar za obučavanje u Evropi sa najsavremenijom tehnologijom u kojem će biti zaposleno više stotina radnika.

On istakao da je plasman proizvoda već obezbijeđen za njemačko tržište, te najavio da će narednih mjeseci ovakvi pogoni biti otvoreni i u Trebinju, LJubinju, Nevesinju i Berkovićima.

Vučetić je napomenuo da je počela analiza proizvodnih kapaciteta i u ostalim dijelovima Republike Srpske, te da će, ukoliko bude dovoljno interesovanja, ovakvi pogoni biti otvoreni i u drugim opštinama Srpske.

Prema njegovim riječima, planirano je da u narednoj godini u Srpskoj bude otvoreno do 10.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić istakao je da, otvaranjem pogona tekstilne industrije, ova mala lokalna zajednica doživljava preporod i biće nosilac tekstilne industrije.

On je istakao da je realizacijom ovog projekta veliki broj Bilećana po prvi put dobio zaposlenje.

Načelnik opštine Bileća uručio je Vučetiću upotrebnu dozvolu za objekat.

Predstavnice dvije partnerske firme iz NJemačke izrazile su zadovoljstvo zainteresovanošću Vlade Srpske za realizacijom ovakvog projekta i saradnjom koja je uspostavljena u proteklom periodu, kao i nadu da će saradnja biti unaprijeđena na obostrano zadovoljstvo.

Bilećanka Zora Damjanac je izjavila Srni da je 25 godina na Birou za zapošljavanje i da joj je ovo prvo zaposlenje. "Majka sam troje djece i ovo mi mnogo znači", istakla je Damjanac.

Mileva Berak iz Trebinja rekla je da da joj neće biti teško da putuje u susjedni grad na posao, jer je nakon 25 godina rada u trebinjskom "Novoteksu" i poslije četiri godine provedene na Birou za zapošljavanje ovo za nju velika sreća.

Napomenuvši da je izgubila svaku nadu da će naći zaposlenje, Berak je rekla da još ne može da vjeruje da je u ovim teškim vremenima ponovo dobila posao.

U naredna dva mjeseca u pogonu tekstilne industrije u Bileći biće zaposleno još oko 200 radnika. Planirano je da se u Bileći proizvede oko 45.000 komada ženske garderobe koja će biti plasirana na inostrano tržište.

Prema ranijim najavama, Privredno društvo "Nikola Tesla", čiji je osnivač Vlada Srpske, namjerava da u ovoj godini u razvoj tekstilne industrije na području Hercegovine uloži 20.690.000 KM i na taj način zaposli oko 2.500 radnika.

Najavljeno je da narednih mjeseci slijedi pokretanje proizvodnje u tekstilnoj industriji u LJubinju i Trebinju, a potom u Nevesinju i Berkovićima.

Otvaranje Fabrike tekstila u Bileći predstavlja prvu fazu u postupku realizacije strateškog projekta pokretanja i razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj koju zajednički provode Vlada Srpske i banjalučko preduzeće "Nikola Tesla".

Ovim projektom u Trebinju bi trebalo da bude zaposleno do 800 radnika, u "LJubinki" iz LJubinja 350, u nevesinjskom "Fusolu" 400 i 150 u Berkovićima.

Preduzeće "Nikola Tesla" kupilo je početkom januara staru zgradu tekstilnog preduzeća "Novoteks" Trebinje u stečaju za 400.000 KM, zatim dio bivšeg proizvodnog pogona "Bilećanka", kao i zgradu tekstilnog preduzeća "LJubinka-eksport" iz LJubinja sa opremom po cijeni od 245.000 KM.

Današnjem otvaranju Fabrike tekstila u Bileći prisustvovala je ambasador NJemačke u BiH Ulrike Marija Knoc, NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, kao i predstavnici privrednog i političkog života Srpske.