U Trebinju će od naredne akademske godine početi sa radom Poljoprivredni fakultet, a potrebna sredstva od oko 70.000 KM za adaptaciju prostora pokušaće se iznaći preko Saveza opština istočne Hercegovine.

otvara se poljoprivredni fakultet

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem da očekuje da će prvi studenti na ovom fakultetu biti upisani već u junu, do kada bi trebalo adaptirati jedan sprat na Fakultetu za proizvodnju i menadžment i stvoriti uslove za kvalitetan rad i obrazovanje.

Podsjećajući da se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu nastoje obezbijediti optimalni, dobro opremljeni i funkcionalni fakulteti kako bi bio stvoren kvalitetan kadar potreban ovom društvu, Novaković je rekao da je u posljednjih pola godine na ovom univerzitetu uloženo oko sedam miliona evra najmodernije opreme za rad sa studentima i istraživanje.

On kaže da su trebinjske visokoškolske ustanove – Fakultet za proizvodnju i menadžment i Akedimija likovnih umjetnosti u posljednjih pola godine dobile najmoderniju opremu u Evropi čija je vrijednost oko 1,5 miliona evra, koja su najvećim dijelom obezbijeđena iz Razvojnog fonda.

"Oprema je najsavremenija za obrazovanje studenata i mogućnost rada na projektima za modernizazaciju", rekao je Novaković i dodao da se sve čini kako bi se ispoštovao minimum evropskih standarda.

Novaković je podsjetio da u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima 17 fakulteta, da se razvija oko 50 studijskih programa i da ima oko 15.000 redovnih studenata u prvom ciklusu studija i blizu 3.000 u drugom ciklusu.

Vučurević je istakao da je gradska administracija spremna za sve vidove saradnje sa rektoratom u cilju razvoja i boljeg funkcionisanja postojećih i novih fakulteta u Trebinju.

On je rekao da će Trebinje, bez obzira na nezavidnu ekonomsku situaciju, nastojati da pomogne razvoj visokoškolstva, te da će preko Saveza opština istočne Hercgovine nastojati da obezbijedi dio sredstava za otvaranje Poljoprivrednog fakulteta.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici viskoškolskih ustanova iz Trebinja. SRNA