U Trebinju je za devet mjeseci ove godine evidentirano 20.000 noćenja turista, što je na prošlogodišnjem nivou, broj posjeta je povećan za petinu, a posebno interesovanje za upoznavanje znamenitosti grada pokazali su Grci, potvrdila je direktor Turističke organizacije grada Trebinja Tatjana Bulajić.

trebinje

Ona je ocijenila da je, s obzirom da su smještajni kapaciteti povećani za 100 ležajeva, odnosno da u sedam hotela i motela ima oko 620 kreveta, broj gostiju znatno veći, ali da turisti nisu prijavljivani.

"Iznenađujuće je da u broju noćenja prednjače turisti iz Grčke, koji su ove godine pokazali veliku zainteresovanost za Trebinje, a nije izostala ni tradicionalno dobra posjećenost turista iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i Italije, NJemačke i Francuske", rekla je Bulajićeva.

Prema njenim riječima, turisti se, uglavnom, prvo obrate Turističko-informativnom centru, jer na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije potrebne za boravak u gradu, uključujući i vodiče, a najviše su zainteresovani za upoznavanje starog grada, Hercegovačke Gračanice, manastira Tvrdoš i poznatih vinarija.

"Ove godine naš centar posjetili su turisti iz 56 zemalja, a najbrojniji su iz Rusije, Srbije, BiH, Francuske i Engleske", rekla je Bulajićeva i dodala da je evidentiran i veliki broj turista koji se na odmoru nalaze u Hrvatskoj i crnogorskom primorju, a dođu u jednodnevnu posjetu Trebinju.

Ona kaže da i među takvim gostima prednjače Rusi, zbog čega je Turistička organizacija ove godine uradila i katalog na ruskom jeziku koji je štampan u 2.000 primjeraka, dok već postoji na engleskom.

Kao jedan od problema, Bulajićeva je navela neangažovanje vodiča iz lokalne zajednice, zbog čega oni ostaju neuposleni, dok turisti u dogovoru sa turističkim agencijama dobiju prevodioce koji imaju šture informacije o gradu.

"Po pravilu, turisti bi trebalo da iznajme vodiče iz grada u kojem se nalaze, ali to na ovim prostorima još nije uređeno zakonom", rekla je ona.

Bulajićeva je podsjetila da se Turistička organizacija Trebinje na nedavno održanom sajmu turizma u Novom sadu predstavila promotivnim materijalom, te da je evidentno veliko interesovanje turista iz Vojvodine za krajnji jug Republike Srpske.

"I u narednom periodu radićemo na promociji našeg grada, njegovih kulturno-istorijskih znamenitosti, a nadamo se da će turisti kao i u prethodnom periodu znati da prepoznaju prave vrijednosti koje treba upoznati", rekla je Bulajićeva. SRNA