„Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica s ciljem ispunjavanja uslova u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji“, naziv je javne debate održane danas u Trebinju,koju u okviru projekta EUphoria, provodi Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva.

Javna debata

Prema riječima Armina Kržalića, direktora ovog projekta, cilj debate je povećanje nivoa znanja opštinskih zvaničnika, predstavnika nevladinog sektora, privrednika, medija i drugih o procesu proširenja Evropske unije i ulozi lokalne zajednice u prom procesu, kroz produbljivanje znanja i prihvaćanje vrijednosti i standarda EU koji utiču na svakidašnji život građana. „Cilj je da se podigne svijest lokalnih zvaničnika i građana o procesu pridruživanja BiH, ali i da prisutne upoznamo sa projektima koji će Evropska unija finansirati u 2012. godini. Delegacija EU u BiH otvorila je projekte vrijednosti oko 3 i po miliona evra, u 12 LOT-ova, koji obuhvataju sve oblasti društvenog života i rada“, pojasnio je Kržalić.

Javna debata

Program menadžer za razvoj civilnog društva, i sektorrada i zapošljavanja u Delegaciji EU u BiH, Džemal Hodžić kaže: „Izvjesno je da će se realizovati program za razvoj civilnog društva, a radi se o projektu vrijednosti od 3 i po miliona Evra, sa 12 lotova, među kojima su najznačajniji -socijalna inkluzija, socijalno preduzetništvo borba protiv nezaposlenosti, obrazovanje, mediji, zdravstvo i ekologija, itd.“

Rad današnjeg skupa, kome su prisustvovali predstavnice lokalne vlasti, odbornici u opštinskom parlamentu i predstavnici organizacija nevladinog sektora, pozdravio je zamjenik načelnika Opštine Trebinje Zoran Sorajić.
Javne rasprave na ovu temu do sada su održane u Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Prijedoru i Gacku. (Opština Trebinje)