Grupa boraca koji su, kako kažu, prvi u Trebinju digli glas protiv novog Zakona o pravima boraca i Zakona o penzijskom osiguranju RS, organizovali su protestno okupljanje ispred Spomenika palim borcima u proteklom ratu, kako bi i javno iskazali svoje nezadovoljstvo pomenutim zakonima.

Na protestu, na kome se okupilo nekoliko stotina boraca, istaknuto je i neslaganje sa Opštinskom boračkom organizacijom koja je u srijedu organizovala sličan skup, jer, kako kaže Goran Novčić, jedan od inicijatora ovog skupa, njihova legitimna organizacija nije htjela preduzeti ništa sve dok se borci nisu samoorganizvali kako bi digli glas protiv oduzetih im privilegija.

Branko Anđelić, koji je, kako kaže, i sam član trebinjske Boračke organizacije, ali mu na njihovom skupu nisu dali riječ, isključivši mu mikrofon, poručio je ispred spomenika svojim saborcima, da borci imaju pravo na penzije, jer su platili velike doprinose Republici Srpskoj i svim njenim građanima.

„Mi hoćemo da svi borci imaju zagarantovane penzije, kojima bi se i invalidima i porodicama poginulih boraca vratilo dostojanstvo, kako nam se oni drugi ne bi podrugivali, jer je nemoguće da oni svoje dostojanstvo plaćaju hiljadama maraka, a naše dostojanstvo vrednuju cijenama sa buvljaka“, istakao je Anđelić.

Ističući da su Republika Srpska i borci jedno te isto, on je izrazio mišljenje da ako borci nemaju dostojanstva, onda ga nema ni Republika Srpska, koja mora biti trajna tvorevina koju su njeni borci uvijek spremni da brane.

Prisutnima se obratio i ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević, ističući da je velika nepravda bivšim borcima učinjena i tako što su boračke penzije dobili i mnogi koji ih nisu zaslužili, kvaziborci čije učešće u ratu ne trebaju istraživati oni koji su se zaista borili za Republiku Srpsku, već institucije.

Vučurević je ustvrdio da su i ovi protesti pokazali podjele među boračkim kategorijama, apelujući na njihovo jedinstvo i odlučnost kakvu su imali i u proteklom ratu, jer se, kako kaže, samo na taj način može očuvati i Republika Srpska.

Na skupu su govorili i invalidi proteklog rata Zoran Pologoš i Džon Petijević, koji su zauzeli stav da problem nije samo u novim zakonima, već i u činjenicama da su mnogi boračke prinadležnosti dobili nezasluženo, te da na vodećim pozicijama sjede ratni vojni dezerteri.

U ime boraca Nevesinja skupu se obratio i nevesinjski borac Božo Grahovac. (nezavisne novine/Vesna Duka; foto: TrebinjeLive)